LED belysning för båtar

LED belysning för båtar

Led belysning är en växande marknad och båtägare idag börjar sakta men säkert migrera över till den nya tekniken. Halogen lampor känns väldigt föråldrat och vi båtägare vet mycket väl vilka fördelar det är med led. Men vad är viktigt när man ska köpa en led lampa? Vilken är bäst för båt? Detta är frågor som ofta dyker upp på båtforum och här tänkte jag bidra med lite spetskompetens kring ämnet. Det finns egentligen två olika alternativ som skiljer sig både vad gäller pris och prestanda.

Vita extraljusramper som matchar skrovet

Jag personligen gillar framförallt ramper som är estetiskt väldigt snygga. En led extraljusramp finns i många olika varianter och kan både fungera som ett arbetljus eller led extraljus beroende på ljusbild. En vanlig ljusbild är 40 eller 60 grader för arbetslampor medan extraljus och ljusramper sällan har en bredare ljusbild än 40 grader. Det är svårt för mig att rekommendera ett specifik ljusbild rakt av, men personligen tycker jag att en led extraljusramp med combo bild är det bästa. Combo ger en kombination av brett och smalt ljus och passar perfekt till båtar av olika slag. En vit extraljusramp som matchar båtens färg tycker jag ser väldigt elegant ut.

Kapslingsklassning bör inte underskattas

När man befinner sig ute till sjöss så går det inte att undvika vatten av självklara skäl. Lamporna måste uppfylla en viss kapslingsklass så att inte fukt kan tränga in genom sidorna av glaset. Jag rekommenderar en IP-klass på minst IP67, men en högre IP-klass än så är välkommet. Tänk därför på att välja rätt ljusbild och kapslingsklass om ni tänkt använda lampan på båten.

Comments are closed.